Spor dallarında enerji oluşum sistemlerinin hangisinin etkin olduğu çeşitli araştırmacılarca ortaya konulmuştur. Kuşkusuz bir fiziksel aktivite sırasında tüm enerji oluşum sistemleri kullanır. Ama burada önemli olan hangisinin etkinliğinin daha yoğun olduğudur. İşte bu aşamada spor dalları enerji oluşum yolları açısında çeşitli sınıflandırmalara ayrılmıştır.


 

Zamansal olarak değerlendirildiğinde, bir dakika ve altında süren tüm aktivitelerde etkin olan enerji oluşum şekli anaerobik enerji oluşumudur. Örneklemek gerekirse 100 m, 200 m 400 m, uzun atlama, yüksek atlama, sırıkla yüksek atlama, gülle atma, 50 m ve 100 metre yüzme, bisiklet pist yarışları, cirit atma, disk atma, çekiç atma, kayakta slalom ve iniş yarışları v. b gibi spor dalları da etkin olarak kullanılan enerji oluşumu anaerobiktir. 5. 000 m, 10. 000 m, 20. 000 m, maraton bisiklet yol yarışları, yürüyüş, kayak kros, kürek çekme v. b gibi spor dalları da aerobik enerji oluşumunun etkin olduğu dallardır. Kısaca anlık ve kısa süreli hareket barındıran spor dallarında anaerobik enerji, uzun süreli ve tempolu spor dallarında ise aerobik enerji sistemi kullanılır.

 

Futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi takım oyunları göz önüne alındığında, burada her iki oluşum sisteminin de etkinlikleri söz konusudur. Örneklemek gerekirse bir futbol, basketbol veya hentbolda hızlı hücum sırasında atılan deparlarda yoğun olarak anaerobik enerji oluşumu devrededir. Ama bu deparların ardından geriye jog ile dönüşürler, savunma alanından hücum alanına geçişte paslaşmalar, süratli olmayan top sürmelerde aerobik enerji oluşumu devrededir.

 

Sportif oyunlarda kullanılan enerji oluşum sistemleri iç içe geçmiştir. Birlikte kullanılır. Ama bu takım oyunlarını zamansal olarak değerlendirdiğinizde 2 x 45 dakika süren bir futbolun, 4 x 10 dakika süren bir basketbolun ve 2 x 30 dakika süren bir hentbolun aerobik etkinliğinin tartışılmaması gerekir. Dövüş sporlarında da durum aynıdır. Her ne kadar 12 raunt süren bir boks maçı zaman olarak uzun sürdüğü için aerobik enerji sistemi kullanılsa da maç içerisindeki anlık aksiyonlarda ve karşılıklı kırışmalarda da anaerobik enerji sisteminin kullanıldığı unutulmamalıdır.

EMİR DUMAN | ALFA AKADEMİ BESYO | ANTRENÖR

Geri Dön
Destek Hattı