Vuruş çeşitleri futbolun en önemli temel tekniklerinden biridir. Vuruş tekniği, kapasitesi, yeteneği iyi olan oyuncuların saha içindeki performans yüzdelerinde artış görülmektedir. Takım arkadaşlarıyla paslaşmak, rakip kaleye şut atmak veya defans halindeyken topu uzaklaştırmak için ayrı vuruş çeşitleri kullanılır. Futbolda en yaygın kullanılan vuruş çeşitleri nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim.

 

AYAK İÇİ VURUŞ: Destek ayağı topun yakınına basmalı ve vuruş yapılacak olan yöne doğru bakmalıdır. Vuruş yapan ayağın topa temastan sonra belli bir ivme ile topu takip etmesi gerekir. Kollar vuruş tekniğine göre hareket etmeli ve vücut dengesini sağlamak için yardımcı olmalıdır. Hareket biyomekaniği gereği vuruş gücü ve şiddeti az olduğu için yakın mesafede paslaşmak veya topu kaleye göndermek için kullanılır. Topa temas eden yüzey büyük olduğu için güvenli ve garanti bir vuruş çeşidi olarak kullanılır.

 

AYAK ÜSTÜ VURUŞ: Vuruş yapacak olan ayak kalçadan salınım yaparak gelmeli ve ayağın üst tarafı ile topun merkezine vurulmalıdır. Vuruş yapıldıktan sonra bacak salınımı devam etmeli ve ayak topu takip etmelidir. Kollar hareketi desteklemeli ve vücut dengesini korumalıdır. Hareket biyomekaniği gereği kalçadan düz bir şekilde yapıldığı için kalça kuvvetini de kullanarak yapılan bu vuruş genellikle uzun mesafeli paslar ve şutlar için kullanılır. Şiddeti büyük olan bu vuruşta topa temas eden yüzey ayak içi vuruşa göre daha azdır. Bu nedenle isabetli pas ve şut atmak ayak içine göre daha zordur.

 

AYAK DIŞI VURUŞ: Destek ayağı ayak içi ve ayak üstü vuruşlara nazaran topun bir ayak boyu uzağına basmalıdır. Vuruş yapılacak ayak destek ayağının biraz yakınından geçmelidir. Topa dokunuş esnasında ayak bileği ile topa yön verilmedir. Ters ayakla vurmak yerine vücudu rotasyona sokarak yapılan bu vuruşta topa falso vermek çok önemlidir. Ayak dışı vuruş tekniği Portekizli yıldız Ricardo Quaresma ile özdeşleşmiş bir vuruştur.

 

KAFA VURUŞU: geriye çekilmiş durumdaki vücut ve baş, dizlerin toplanmasıyla öne doğru itilir ve topun kafayla teması bu itme hareketi anında yapılır. Vuruştan maksimum verimi almak için hareketin belden yapılmasına ve vuruş anında başın alın kısmının topa temasına dikkat edilmelidir. Vuruş alınla ve topun tam merkezinde olmalıdır. Temas, topun merkezine yapılmazsa, top istenilen yere istenilen şiddette gitmez.

 

Günümüz futbolunda isabetli pas ve isabetli şut oranlarının önemi bir hayli artmış olup ayağa yapılan pas organizasyonlarından sonra gole gidilmesi modern futbolu oluşturan durum haline gelmiştir. O yüzden yukarıda anlattığımız saha içinde en çok kullanılan pas çeşitlerini en temiz şekilde uygulamak oyun içerisinde sporcuya ve takıma çok büyük bir avantaj sağlar.

 

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo Antrenör


Geri Dön
Destek Hattı