Besyo özel yetenek sınavları her üniversitenin kendisine özel tasarladığı parkur sınavları olarak yapılır. Bu parkur sınavlarındaki hareketler genel olarak aynı olsa da üniversiteden üniversiteye değişen parkurlar içinde farklılık gösterebilir. Bu yazımızda sizlere besyo parkurlarında en çok kullanılan temel hareketlerdeki performansımızı arttıracak yardımcı kuvvet egzersizlerinden ve bazı çalışmalardan bahsedeceğim.


Besyo parkurlarında amaç parkuru en hızlı şekilde tamamlamaktır. Bu yüzden bir besyo adayında gereken olmazsa olmaz özellik hızlı ve çabuk olmasıdır. Bazı parkurların içerisinde sprint koşular vardır. Bazı üniversiteler atletizm branş sınavlarında koşturur bazılarıysa sadece koşu sınavları yaparlar. Sonuçta ne olursa olsun koşu işin içindedir. Bu yüzden Duvar koşuları (Wall Sprint) hızlanma ve koşu tekniğini geliştirmek açısından faydalı bir fonksiyonel egzersizdir.

Yandaki resimde görüldüğü gibi sporcu ellerini duvara yaslayarak dizleri koşar gibi öne ve yukarı arka arkaya çeker. Bunu yaparken de duruş porsiyonunu bozmaz. Bu egzersiz bize iyi bir koşu tekniğinin yanı sıra sizlere gözle görülür bir şekilde hız kazandırır. Koşunun önemli olduğu kadar doğru koşmanın da önemi çok fazladır. Doğru teknikte koşmak hem sporcunun enerjisini korumaya hem de sakatlanmalara karşı korunmaya katkı sağlar.

Öte yandan atletizm drilleri ısınma amaçlı kullanıldığı gibi antrenmanda da fonksiyonel şekilde kullanılabilir. Drillerde yapılan her hareket parkurda kullanılan istasyonlarda temel oluşturur. (örneğin dizleri öne çekerek koşma drili lastikler içinden koşu tekniğinin temelini oluşturur.)

 

Parkurlarda karşımıza çıkan ve doğru bir teknikle yapılmazsa adaylara çok zaman kaybettiren ve engellerin düşme riski olan Üstten-altta-üstten istasyonunda doğru teknik ilk engelin üstünden atladığımızda hemen ikinci engelin altına düşmektir. Bu sebeple jumping squat üstten-alttan-üstten istasyonunu simüle eden fonksiyonel bir kuvvet egzersizdir. İkinci engelin altına düştüğümüzde yan oturur porsiyondan hemen kalkıp diğer engelin üstünden atlamamız gerekir. Bunun için de kuvvetli bacaklara sahip olmalıyız. Bu kuvveti diğer egzersizlerle de sağlayabiliriz fakat jumping squat yapılış şekli ile bu istasyonu simüle eden müthiş bir egzersizdir.

 

 

Sıçrama tahtası ise parkurun en zorlu istasyonlarından bir tanesidir. Her istasyonda olduğu gibi tekniğin doğru uygulanması adaylara ciddi bir şekilde zaman kazandırır. Bu sıçramaları yaparken ki püf nokta ayakları kalçaya çekerken dizin karşıyı değil yeri göstermesidir. Bu sayede ayak bileği tahtaya takılmayacak, çok fazla sıçramayarak da zaman ve enerji kaybı enerji kaybı yaşamayacağız. Bu tekniğin temeli ise drillerde ayakları kalçaya geri çekerek koşmaktır. Bunun yanı sıra istasyondaki ikinci önemli nokta ise beli döndürmektir. Bunun için ise yerdeki bir çizgiyi baz alarak sağına soluna belimizi tam çevirerek zıplama alıştırmaları yapabiliriz. Eğer imkân varsa üstünden atlanacak engellerin boyunu zamanla büyüterek tekniğin iyice oturtulması sağlanabilir.

Bir başka önemli istasyonlardan biri ise top taşıma istasyonudur. İstasyonda elimizdeki ağırlık topu ile eğilmek bize zamanlama açısından dezavantajlı olduğu için topu koyacağımız tarafa doğru çömelmek bize fayda sağlayacaktır. Bu istasyonu bize simüle eden egzersiz ise side to side squattır. Egzersizde tek bacak üstüne çömelme olduğu için istasyonu yaparken topu koyacağımız yere çok yaklaşmadan minimum hareketle maksimum faydayı sağlamak adına merkezden topu koyacağımız yöne yaklaşmak bize avantaj kazandırır.

 

 

Bunun dışında koordinasyon merdiveni ve çabukluk çalışmaları da parkur performansını arttıran çalışma türleridir.

Emir Duman | Alfa Akademi Besyo Antrenör


Geri Dön
Destek Hattı